Back to basics: AAN DE SLAG
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kippenbouillon
Kippenbouillon is en blijft een onmistbaar product in de keuken. Eenmaal je het hebt gemaakt, keer je nooit meer naar bouillonblokjes terug. Vooral het gebruik van kippenvleugeltjes kunnen we aanbevelen. Die kosten zo goed als niets en ze leveren een echt smaakrijke fond op. Je kan ook bruine kippenfond maken. Daarvoor kleur je de karkassen of de vleugeltjes eerst aan in een oven op 200 graden gedurende 20 minuten. VOlg daarna de gewone bereidingswijze, maar denk eraan de braadslee met water te blussen, de braadsappen los te roeren en ook deze aan de fond toe te voegen.
Ingredienten voor 3 liter:
-
3kg rauwe kippen met karkas of hetzelfde gewicht aan kippenbillen of -vleugeltjes
-
2 preien
-
4 stengels selder of een stuk knolselder
-
3 grote wortelen
-
2 uien
-
1 kruidnagel, gebroken
-
1 ongepeld teente look
-
4 takjes tijm
-
1 blaadje laurier
-
1/2 koffielepel zwarte peperkorrels, gebroken
-
15g zeezout
-
2x3 liter koud water
Werkwijze
Verwijder het vlees van de karkassen, versnijd de billen en de filets in grote stukken. Breek de karkassen, of hak grof met een hakmes. Doe alles in een ruime pan met 3 liter water en breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken en giet daarna af door een vergiet. Spoel het vlees en de beenderen af, was de pot uit.
Snijd de groenten in grove stukken, doe deze met de rest van de ingredienten in de kookpan en zet het geheel onder met 3 liter koud water. BReng opnieuw aan de kook. Voor een mooie helder fond is het belangrijk regelmatig het schuim af te scheppen. Laat 5 uur rustig pruttelen op een zo laag mogelijk vuur. Als je te hard gaat koken, wordt het bouillon troebel. Zeef de fond door een neteldoek en laat afkoelen.
Bewaren:
Deze kippenfond bewaart in een gesloten pot 3 dagen in de koelkast. Ingevroren bewaart de bouillon 2 tot 3 maanden. Denk er aan kleinere porties in te vriezen.
Tip:
Voeg na het zeven van de bouillon een paar druppels droge sherry toe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------